19:15, Васил Божков приключи Борисов и Горанов, разказа цялата престъпна схема

Васил Божков

В серия шаржове, качени в профила му в социалните мрежи се разказва история, според която Законът за хазарта е бил променен в полза на „Национална лотария“, но срещу ангажимент той да се „отчита“ обратно.

Божков взема повод от анализ на Даниел Смилов за „Дойче веле“, в който алегорично целият случай около лотарията е представен през приказката „Али Баба и 40-те разбойници“.

В шаржовете имена няма, но пък конкретните действащи лица са доста познаваеми, съвпаденията с конкретни събития – също.

Главният герой Али Баба често е с пура в уста и носи тениска с череп на нея. Според разказвача откритата през 2013 г. „пещера“ на име „Национална лотария“ в началото била малка и „разбойниците не я забелязали“.

След това, обаче, се напълнила с богатства и през 2014 г. се появило предложението на опозицията за облагане с 15-процентов данък върху оборота, което „значело пещерата да се затвори“. Тук следва среща с „Главатаря“, който вика Али Баба, за да му заяви „Аз ще оправя нещата, но ти после ще помагаш“.

Вече „с приятел“, главният герой на приказката отива при „Разбойничката, която прави данъчните закони“ , където му е обяснено как 15-процентовото облагане за „Национална лотария“ ще отпадне без никой да разбере.

След приемането на закона Али Баба е пратен при „Заместник-главатаря по финансите“, който иска 20% от печалбата, за да не бъде отменен законът.

Последната картинка уточнява, че „през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна“, като тя е изобразена като съкровищница, в която се е впил корпулентен паяк.

Божков анонсира, че приказката е с продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *