Шест симптома, които показват образуването на кръвни съсиреци и тромбоза посочиха лекарите

Понякога в съдовете се образуват кръвни съсиреци. Някои се разтварят по естествен път, докато други могат да причинят образуване на тромб. Както отбелязват лекарите, един от основните проблеми е, че тромбозата е трудно забележима. Лекарите посочиха шест признака, че имате кръвен съсирек.

Летаргия или умора

Често това състояние е свързано с липса на сън, но има и други причини. Например нежелани лекарствени реакции, сърдечни заболявания, рак или тромбоза. Например съсирекът може да блокира артериите, които пренасят кръв и кислород до мозъка и мускулите.

Но без консултация с лекар е невъзможно да се определи точната причина за увеличаване на умората.

Разширени вени или подуване на краката

Разширените вени се появяват най-често по краката. Тези “паякообразни вени” възникват поради лоша пропускливост на кръвта през съдовете. В резултат на това се образуват съсиреци, предотвратяващи нормалната циркулация на кръвта.

Диспнея

Това може да се дължи на наднормено тегло, астма, алергии или други заболявания. Но понякога се появява задух поради появата на кръвен съсирек. Съсирекът може да се „счупи“ от съдовата стена, където се е образувал, и да стигне до белите дробове. В резултат на това кислородът спира да тече в кръвта, което може да причини чести световъртеж и дори припадък.

Болка в гърдите

Ако има болка в областта на гърдите при дишане, първо се появяват мисли за инфаркт. Но малко хора знаят, че тези неприятни усещания могат да бъдат свързани с кръвни съсиреци. По този начин, кръвен съсирек в областта на гръдния кош и недостатъчна оксигенация водят до увеличаване на сърдечната честота, което усложнява работата на сърцето.

Висока температура

Около 14% от хората с тромбоемболия забелязват повишаване на температурата и изпотяване. Това се дължи на факта, че тъканите, засегнати от кръвен съсирек, се нагряват.

Кашлица

Както бе споменато по-рано, белите дробове са една от възможните зони за образуване на кръвни съсиреци. В допълнение към постоянната кашлица, опасен признак е появата на кръв при кашляне.

Липса на знаци

Понякога наличието на кръвен съсирек не може да бъде определено без диагноза. Лекарите съветват редовни прегледи, за да се избегнат необратими последици.