Проф. Георги Рачев: Хората няма да повярват, какво ще е времето утре

Днес е последният дъждовен ден за месеца, а от утре се очаква затопляне до 35 градуса. Зрителите наистина няма да повярват, че утре и вдругиден ще е 35-40 градуса. Утре не чак толкова, но затоплянето започва, обясни в типичния си шеговит стил проф. Георги Рачев по Би Ти Ви.

По думите му в момента, докато у нас е дъждовно, в Москва е доста по-топло, отколкото на Балканите. В Архангелск например, който е на 3000 км на север, е 30 градуса. От утре обаче и там температурата ще се нормализира и ще захладнее до типичните 0 градуса.

В неделя точно по обед времето ще е прекрасно, хубаво, топло и слънчево, обясни още проф. Рачев.

Морската вода обаче е доста студена, защото вятърът ще издуха тънкия топъл слой и ще излезе придънна вода.

Същевременно една от големите теми в климатичните промени е огромният айсберг, откъснал се от Антарктида. Според проф. Рачев обаче това не е проблем. Проблем би бил, ако няма айсберги. По думите му Антарктида представлява огромна сметанова торта, ледът се прилепвал към нея, а понякога – през период от години, се и отцепвал досущ като сметаново парче. Това обаче са естествени процеси, обясни проф. Рачев.

По-страшно е топенето на леда в Гренландия. Там вече има непокрита от сняг земна повърхност, която привлича повече светлина и така се затопля.