Мениджърът на Атанас Скатов: Знам истина за смъртта му и ще я кажа

Д-р Атанас Скатов

Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина връх в света К2 Атанас Скатов – Мария Илиева направи интересни разкрития за фаталните последни дни и часове от живота му. Тя призна в интервю за в-к „Монитор“ за лоша организация, която е попречила на Скатов да бъде 100% готов за тежкото изкачване.

„В нощта на 4 срещу 5 февруари се е наложило 21 човека да нощуват в три двуместни палатки. Това не им е дало възможност нито да спят, нито да си разтопят лед и пият вода, нито да се нахранят и стоплят. Физически Наско не е могъл да си почине, а е имало и огромно психическо напрежение вследствие на цялата неразбория в лагер 3 нощта преди инцидента. Не е имало кислород, както е било обещано от фирмата-организатор. Новите въжета не са били с еднакъв цвят от горе до долу, тоест не са били лесно разпознаваеми измежду многото стари. Имало е такива, които три седмици са били наранени или затрупвани от силен снеговалеж предвид лошото време. Алпинистите също изтъкнаха, че някои от ледените барове са били много разклатени и те трудно са издържали тежестта им. Аз лично, знаейки неговия опит от изкачени 11 осемхилядника, и достигането до почти 7500 м на зимния К2, не смятам, че става дума за елементарна грешка.“, коментира Илиева.

Тя каза още, че застрахователната компания все още търси начин да не изплати сумата след трагедията.

„Едното им съображение е, че К2 се намира в област Кашмир, която те не са покривали като територия. А в застраховката пише много ясно, че става дума за зимно изкачване на К2, който винаги си е бил на едно и също място. Другият аргумент е ,че когато Наско е тръгвал, не се е разрешавало излизане от Германия във връзка с COVID-19. Той обаче заминава за К2 от България, което не е забранено в застраховката и също не е повод за отказ. Изходът не е ясен за момента“, заяви мениджърът на Скатов.

Илиева каза още, че Скатов е имал здравословни оплаквания изразяващи се в това, че „половината ден му е топло, половината ден студено“ и допълни, че проблемите са го преследвали от първия ден.

„Повръщаше, не можеше дори вода да поема, беше на антибиотик известно време. Това изпи силите на Наско, но все пак реши да пробва и както казах, достигнал е височина над 7500 м. Времето обаче се разваля по-рано от очакваното и ръководителят на експедицията е решил всички да слизат. Наско е тръгнал надолу и всъщност грешно решение не е взел, имайки предвид факта, че алпинистите , които тръгнаха нагоре с изключение на един, не се върнаха.

Оплака се от голямата мизерия в базовия лагер и че два дни по-рано почти си е бил тръгнал от експедицията, но така и не разбрах защо все пак е решил да тръгне нагоре. Поиска ми съвет дали да продължи и аз му казах, че трябва да прецени в зависимост от собственото си усещане за състоянието си и според времето. И че се надявам да вземе най-правилното решение, но не е нужно на всяка цена да прави опит. Каза ми ,че ще се чуем пак от лагер 3, но очевидно обстоятелствата там не са му позволили да се обади“, разказа тя.