Лоши новини връхлетяха Слави Трифонов на 12-ти април

Неприятни новини за Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“. 45-ото Народно събрание ще тръгне без него.

Причината е, че той има положителен PCR тест към днешна дата.

Лидерът на парията заела втора позиция на избора от 4-ти април, няма да положи клетва при откриването на парламента.

Новината бе съобщена в събота от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов.

“Kакто знаете г-н Трифонов имаше симптоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина е и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб”, съобщи Йорданов.

Още в нощта на изборите шоуменът обясни, че има симптоми на заразата. Позитивен тест от 10 април означава, че поне до 23 април Трифонов ще остане изолиран. Той няма да може да положи клетва като депутат, ако парламентът бъде свикан тази или идната седмица.

Очаква се президентът да насрочи първо заседание на 15 април. “Няма проблем, който и да е от новите депутати да положи клетва по-късно, ако има уважителни причини”, коментира пред “Труд” докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Съществува и още една опция. “Конституционният съд допусна, предвид извънредната обстановката болни или карантинирани заради COVID-19, да участват в заседанията на парламента онлайн”, припомни професорът по конституционно право Пламен Киров.

Според него няма проблем преди клетвата на депутатите да се вземе процедурно решение, което да позволи болните и карантинирани новоизбрани депутати да се закълнат онлайн, както и да разпишат в домовете си клетвените декларации.

В чл. 76, т. 2 на Конституцията е записано следното: “На първото заседание народните представители полагат следната клетва:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

Там никъде не е посочено, че тази клетва се полага присъствено.

Проф. Николай Радулов е подал заявление в ЦИК името му да бъде заличено от листата на ИТН в 24-и МИР София.

На негово място влиза Антон Адамов.

“Отказах се от депутатското си място и в това няма никаква драма. Причината е, че този парламент няма да продължи повече от месец – това е лично мое мнение. Имам да довършвам учебната година с моите студенти, освен това искам да доработя и детайлите в програмата за сигурността на партия “Има такъв народ”.

Ще се готвя за следващия парламент. Според мен, никой вече не се съмнява, че ни предстоят нови избори. Всичко при нас в “Има такъв народ” е прекрасно, няма никакви драми, в това можете да бъдете сигурни”, каза проф. Николай Радулов.