Защо всички опитни градинари започнаха да заряват рибни глави в градините си

Основната страст на баба е градината. В него тя инвестира не само силите и пенсията си, но и необичайно подхранване на  почвата, което изкарва висока реколта вска година . Едно от тях е рибата като тор, колкото и страанно да ви звучи се оказа, че доста професионални градининари използват точно този трик.

Когато за първи път видях този ритуал, си помислих, че баба ми е луда. Оказа се, че рибата като тор служи в полза на реколтата на цялата улица. Баба ми научила за този лайфхак от майка си.

Как се прилага тор от риба

Баба ми зарива пресни или замразени рибни глави в дупката, когато засажда градински храсти и млади дървета. Въпреки това, за да получи добра реколта и да засили растежа на растението, понякога слага и на старите растения

Моят съсед пък  хвърля  от евтината риба в дупките, когато засажда разсад от краставици и домати. Няма да ви каж каква реколта вади.

Много от нашите съседи хранят растенията с кайма от риба, а не с цели парчета. Но баба ми използва само глави. Казва, на първо място, по този начин е по-евтино. И второ, главите гният по-бавно.

Защо торът от риби е толкова ефективен

Факт е, че рибата съдържа калций, фосфор, азот и много други вещества, полезни за отглеждането на растенията. Ако ви е неудобно да работите с рибни глави, можете да използвате фуражно брашно . То също така се усвоява лесно от разсад и е не по-малко полезно

Острата миризма прогонва параазити и гризачи от градината. Следователно, ако погребете рибна храна по периметъра, няма да се страхувате от нападения от вредители до есента. Но такъв „деликатес“ привлича червеи. Те ще разхлабят почвата в градините ви и ще оставят полезни отпадъци.

Знаете ли, че рибата като тор често е била използвана от японските фермери в началото на миналия век? Страната винаги е била богата на морски дарове, но те изобщо не са имали минерални торове. Опитвали ли сте да храните растенията с риба? Споделете своя опит!