Депутатите решиха: Ето какво ще става с пенсиите на българите

Депутатите решиха: Ето какво ще става с пенсиите на българите!

Одобреното от Народното събрание на първо четене преизчисляване на всички пенсии ще бъде оставено за окончателно решение от следващото 46-о Народно събрание. Сега няма да бъде гласувано, заради процедурни пречки.

След едночасово заседание Председателският съвет на НС не постигна съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене с аргумента, че правилникът не позволява да бъде нарушаван приетият за днес дневен ред.

В сряда, 5 май, след бурни дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Така приетите на първо четене от НС промени предвидиха всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година – 2018. Тогава той е бил 890,90 лева, пише investor.bg.

Още в началото си пленарният ден започна със скандал. Депутатите се скараха заради точките от дневния ред за Росенец и пенсиите. От “БСП за България” и “Демократична България” поискаха извънредни точки в дневния ред. От левицата твърдо настояха да се гласува предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат актуализиране на пенсиите към 2018 г.

Предложението на левицата обаче не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, както заяви председателят на парламента Ива Митева.

Междувременно заради отхвърленото предложение за преизчисляване на пенсиите на протест пред Народното събрание се събраха възрастни хора от различни пенсионерски организации.

Депутатът от коалиция “Изправи се! Мутри вън!” (ИСМВ) и зам.-председател на 45-ото народно събрание Татяна Дончева успокои пенсионерите, че и без решение на Народното събрание те ще могат да получават по 50 лева месечно. Служебният кабинет също щял да ги отпуска.

“Няма обаче техническо време за индексация на пенсиите”, каза Дончева. По-разумно е това да стане от 1 януари 2022 г. Според Дончева и десните имали нагласа да се коригират пенсиите.